Lovi50
2017. június 20. m.a.csek

Lovi50

Lovasi András ma 50 éves. Lehet őt szeretni vagy nem szeretni, és bár ő biztos, hogy utálná az ilyen patetikus és sablonos megfogalmazást, mégis tagadhatatlan, hogy a magyar könnyűzene nem lenne ugyanaz nélküle. 20 éves volt, amikor vezetésével megalakult a Kispál és a Borz, ami alighanem a mai napig minden egyes alternatívnak mondott, magyar szövegekben gondolkozó zenekar gyökerének lehetne tekinthető, ha akarnánk. A Kispál és a Borz életútja azóta ugyan 2010-ben már egyszer nagyon hivatalosan lezárult, majd azóta néha mégis egy-egy koncertre főnixmadárként újraéled, Lovi pedig pécsi ikonból orfűi ikon, közben meg a magyar zenei, kulturális és olykor közélet meghatározó megfigyelője, megmondója, jelenlévője lett. Legutóbb mostanában leginkább aktív zenekarával, a Kiscsillaggal csináltak színpadra álmodott rockkoncertet. Az minden esetre biztos, hogy sokunkra volt sokféle hatással - nincsenek ezzel máshogy zenésztársai sem, akik közül megkértünk egy párat, hogy köszöntsék fel őt ezen a kerek szülinapon. Íme!unnamed_8.jpg

Likó Marci (Vad Fruttik)

"Rólam azt kell tudni, hogy én vagyok eddig az egyetlen Lovasi-díj birtokos.
Tehát Likó Marcell Artisjus, Fonogram, Gizella és Lovasi-díjas hősköltész.
Az egész úgy történt, hogy megkértem Lovit, terjesszen fel az általam kitalált címre. A kinevezést elfogadtam.
A plakett Lovi Kossuth-díjának kettébe flexelt változata -- azt még nem döntöttük el, hogy hosszában, vagy keresztben kéne e elvágni.
Azért kapom, mert jóravaló tarisznyás alteros vagyok, a nyolcvanas évek-beli  fekete demokazetták b oldalának megrögzött rajongója.
( Tulajdonképpen a Kispál is csak addig volt jó amíg instrumentális dalokat adtak elő).
A kitűntetéshez járó vállveregetést egy Semmi konferencia előadás után vettem át félmeztelenül."

A Kutya Vacsorája

Szabó Benedek (Szabó Benedek és a Galaxisok)

"A nagynénémtől kaptam egy kazettát, a Naphoz Holddal és a Föld, kaland, ilyesmi... fele volt rajta, illetve a Pál Utcai Fiúktól a Bál, amiről ezért évekig azt hittem, hogy Kispál. Ezt a kazettát kamaszkoromban nagyon sokat hallgattam, mert nagyon szerettem. Most is nagyon szeretem. Utólag is köszönöm. (És kösz, hogy annak idején hagytad megjelenni a Naphoz Holddal-feldolgozáslemezt, pedig béna voltam és nem kértem előre engedélyt.) Boldog születésnapot."

Lázár Domokos (Esti Kornél)

"Azt hiszem sokan sokféle képpen megfejtették már, hogy mitől különleges az, amit a Lovi csinál. Én ezeket a megfejtéseket eleve utálom, szerintem Bandi is, úgyhogy inkább leírom azt, ami először eszembe jutott, amikor elolvastam a leveleteket. Szóval amikor 2009-ben még sehány évesek voltunk, kiderült, hogy Lovasi a Megadó Kiadóval kiadja az első Esti Kornél-lemezt. Nagyon izgultam, izgultunk, hogy hű, most akkor mit kell neki mondani, hogy kell leülni vele dumálni, mégis csak A LOVASI, aki annyi idős, mint anyukám (nem mintha önmagában az életkor bármit is számítana) és rohadtul imádom (és azt gondoltam, hogy azért az mégis ciki, ha ez teljesen egyértelműen lejön neki). Úgy alakult, hogy valami miatt csak ketten tudtunk összefutni, mármint ő meg én és nem beszéltünk meg konkrét helyszínt, hanem csak annyit, hogy valahol a Budafoki út/Karinthy Frigyes úti villamosmegálló körül fussunk össze. Mondta, hogy keressünk valami helyet, ahova beülhetünk. Gondoltam, na, most akkor elmegyünk a Hadikig, iszunk valami szar limonádét jó drágán, elmondja a matekot, hogy mi mennyibe fog kerülni és szevasz. Ehelyett kb. egy sarkot mentünk, benyitott a legklasszikusabb "4-es számú italbolt"-jellegű kocsmába, berendelt két Kőbányait a bögyös pultus nénitől és dumáltunk egy tök jót, illetve inkább ő beszélt egy csomót, én meg hallgattam és nagyon sokat röhögtem. Jó, ez így külső szemmel, olvasóként gyenge sztori. De a lényeg, hogy Lovasi ki*aszott trú. Isten éltesse!"

30Y

A bejegyzés trackback címe:

http://macsekkolo.blog.hu/api/trackback/id/tr3712605791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Earl Corwin 2017.06.21. 20:46:28

kb semmi újat nem csinált zeneileg - szövegesen, meg hangulatban talán... de nem tudom, 50 év múlva egyáltalán emlékszik-e rá valaki, mint ahogy most is mindenki ismeri a petróleum-lámpaaaaa c. dalt.

E.T.A. 2017.06.21. 21:29:25

Lovasi egy indokolatlanul túlhájpolt előadó a magyar zenei életben. Szomorú, hogy még mindig mérvadó, sokat elmond az ország állapotáról. Valójában egy pojáca, aki megjátssza, hogy ő húú de nagy értelmiségi... Mindig is rühelltem az olyan bölcsész-alter bandákat, mint a Kispál.
A Kiscsillaggal meg kb ugyanazt nyomja, mint a Kispálban, szóval no comment.
Lovasiról mindig Kraft Tamás jut eszembe, aki ezt írta róla:

" A Kispál? Hát ott az énekes fiúval volt egy kis konfliktusom. Beállás közben akadt egy kis probléma, nem tehettem a dologról. Ő meg sztársága teljes tudatában, színpadról, mikrofonba szólt be nekem, nagyon csúnyán. Vannak fenntartásim vele szemben."