Kispál és a Borz
2015. június 16. édes anna

Kispál és a Borz

"én idáig jöttem, most dolgozzon a lelkem"

A Kispál és a Borz nem csak saját kora meghatározó zenekara volt, de a mai napig erős bázist ad az alternatív zenének. Szabad asszociációs, kissé látomásos szövegeik, és sokáig hármas gitár-basszus-dob felállásuk karakteres és különleges zenekarrá tette őket már a '90-es években. Úttörő és hangadó 23 éves fennállásuk során nem remélt sikereket értek el együtt, majd 2010-ben egy kivételesen szépen sikerült koncerttel búcsúztak.

kispal_es_a_borz_ockul.jpg

Az egyik legrégebbi sajtófotó a klasszikus trió felállásról, ahol Kispál András még csak Kis Pál volt :) 
forrás: kispalesaborz.hu

TAGOK

Az utolsó felállás állandó tagjai

Lovasi András – ének, basszusgitár
Kispál András – gitár
Mihalik Ábel – dob
Dióssy D. Ákos - billentyű

Ex-tagok

Ózdi Rezső – gitár (1987-1988)
Bräutigam Gábor - dob (1987-1996)
Tóth Zoltán, Csülök - dob (1996-2002)
Michael Zwecker - dob (2002-2006)
Bóra Áron - dob (2006-2007)

Gyakori vendégek
Leskovics Gábor, Lecsó
Vittay Ferenc
Szabó Attila
Varga Livius

DISZKOGRÁFIA

Nagylemezek

1991 - Naphoz Holddal
1992 - Föld, kaland, ilyesmi...
1993 - Ágy, asztal, TV
1994 - Sika, kasza, léc
1996 - Ül
1997 - Bálnák, ki a partra
1998 - Holdfényexpressz
2000 - Velőrózsák
2003 - Turisták bárhol
2004 - Én, szeretlek, téged

Középlemezek

1995 - Fák, virágok, fény (maxi)
1997 - Kicsit (maxi)
1998 - Tesis a világ (maxi)
1999 - Az nem lehet soha (maxi)
2000 - Hang és fény (maxi)
2002 - Nagyon szerelmes lányok (EP)
2009 - Többiektől (EP)

AKTÍV ÉVEK

1987-2010

SZÉKHELY

Pécs

ALAPÍTÁS

1987-ben Pécsett alapította az együttest Kispál András, Lovasi András, Ózdi Rezső és Bräutigam Gábor. Első fellépésük ebben az évben, december 10-én volt, a pécsi Szenes klubban. Az első időkben klasszikusan hármas felállásban zenéltek, Ózdi Rezső korai kiválása miatt. 1989-ben már nélküle indultak koncertezni országszerte.

TÖRTÉNET

Első felvételeik – a Tökéletes helyettes demója – 1989-ben jelentek meg, melyet a Naphoz Holddal lemez követett, 1990-ben. Ekkor már a sokáig meghatározó trió felállásban dolgoztak, Lovasi (ének, basszusgitár, dalszerzés), Kispál (gitár) és Bräutigam (dob) voltak a keménymag.

1991-ben Hollandiában játszott a zenekar, egy magyar-holland kulturális hét keretein belül.

1992-ben jelentkeztek következő nagylemezükkel, addigra keresztül-kasul bejárták már az országot. A Föld, kaland ilyesmi… című lemezük olyan – a mai napig népszerű – koncertslágereket vonultat fel, mint a Földtörténet, Jönni fog egy lovas vagy A következő buszon.

Alig telt el egy év és kijöttek az Ágy, asztal, tv nagylemezzel, 1993-ban. Érdekesség, hogy a Bársonyfüggöny című dalt a Bräutigam-ot évekkel később leváltó Csülök dobolta a felvételen, mivel előbbi nem igazán tudott mit kezdeni a dallal. Ekkor a zenekari évzáró koncertre már háromezer ember gyűlt össze a PECSA-ban.

1994-ben, még mindig a három szavas albumcímek bűvöletében jelent meg a Sika, kasza, léc. Ebben az ében Lovasi volt az évzáró koncert főszervezője, mely az utolsó pillanatban nőtte ki magát egy dupla koncertté.

Az 1995-ös évet egy öt hónapos szünettel indították, ami a zenekar fennállása óta az első jelentősebb szusszanásuk volt. Ezt követően együtt turnéztak a Tankcsapdával és a Pál utcai fiúkkal, nyáron Olaszországban játszottak. Ez évben már a Pál utcai fiúk frontembere, Leskovics Gábor (Lecsó) is belefojt némileg a zenekar életébe.

1996-ban megjelent az Ül című album, illetve Bräutigam kivált a zenekarból, többnyire szakmai okok miatt. Lovasi később ezt tekintette a vízválasztó pillanatnak a zenekar életében: ettől fogva profik akartak lenni, és ezt fontosabbnak tekintették, mint a baráti együtt zenélést. Tóth Zoltán, Csülök váltotta őt a dob és ütős hangszerek posztján. Ebben az évben kapcsolódott be a zenekar életébe Dióssy D. Ákos (hangtechnika, billentyű) és Vittay Feri (gitár) is aktívan kivette a részét a zenélésből. Felvették a Csinibaba című filmet, melynek több betétdalát is a Kispál és a Borz játszotta. (Kicsit szomorkás, Csinibaba, Gézengúz, Bikiniben láttam meg)

Megkezdődtek a Bálnák, ki a partra munkálatai. Ez a lemez 1997 márciusában jelent meg (februárban a Csinibaba), az év végén pedig a Happy Borzday, születésnapi koncertlemez. Megtörtént a nagy áttörés is a zenekar életében: a Fővárosi Nagycirkuszban tartották első csendes-ülős akusztikus nagykoncertjüket, mely később CD-n is megjelent. Az Emese legendás szinti szólója jelentette Dióssy számára a tűzkeresztséget: ettől fogva állandó tagnak tekinthetjük.

1998-ban egy zenés színházi darabban járhattak kicsit más utakat, mely a Tökéletes helyettes címen futott. Ősszel már megjelent a Holdfényexpressz album, melyet 2000-ben a Velőrózsák követett.

Ugyan Lovasi András szólólemezeként jelent meg 2001-ben a Bandi a hegyről, de a teljes zenekar közreműködött a felvételen. Csülök pályafutása 2002-ben ért véget a Kispál és a Borz színeiben, őt Mike Zwecker követte a dobok mögött. A 2003-as Turisták bárhol lemezen már őt hallhatjuk.

Utolsó nagylemezük 2004-ben Én, szeretlek, téged címen jött ki. 2006-ban rövid ideig Bóra Áron ült a dobok mögé, majd 2007-ben Mihalik Ábel követte, ezzel zárultak a dobos cserék a Kispál és a Borz-nál. 2009-ben még kijöttek a Többiektől című kislemezzel, de ez évben közösen a befejezés mellett döntött, fő indokuk a zenei terméketlenség volt, melyet elég jól alátámaszt az a tény is, hogy ekkorra már 5 év telet el az utolsó nagylemez megjelenése óta. Búcsúkoncertjüket 2010-ben a Szigeten tartották, melyet Napozz Holddal című koncertlemez örökített meg. 

DÍJ JELÖLÉSEK

  • 1994: EMeRTon-díj

ÉRDEKESSÉGEK

  • Az első lemez címe Napozz Holddal lett volna (amely címet végül a búcsúkoncert DVD-je kapta), ám amikor Lovasi telefonon lediktálta, félrehallották.
  • Az említett első lemez megjelenése Nagy Ferónak köszönhető.
  • Egy koncertsorozat alkalmával az A38 hajón eljátszották a teljes életművet, kivéve a Modellezés almával című számot - azt közfelkiáltásra kiírták az életműből.

A bejegyzés trackback címe:

http://macsekkolo.blog.hu/api/trackback/id/tr417544620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.